„A táplálékod legyen az orvosságod,
Hippokratész
és az orvosságod a táplálékod legyen.”
Ételed az életed
„A mosolygós ember sebe gyorsabban gyógyul. Ilyenkor az immunitás megváltozik, a szervezet minden reakciója más. Ez az az állapot, amikor úgy állsz az élethez, hogy a pohár félig tele van, és nem azon siránkozol, hogy úristen, a pohár félig üres.” Csernus Imre
Az egészség választható állapot
Világunkban tengernyi lehetőség közül választhatunk, mikor enni szándékozunk. Természetesen meghatározza ételeinket, hogy milyen kultúrában élünk, milyen vallásúak vagyunk, milyen neveltetésben részesültünk, milyen anyagi helyzetben vagyunk, milyen az egészségi és lelki állapotunk és …! Vagyis rengeteg szempontot figyelembe véve találjuk meg ételeinket. Igen, ez ideális alaphelyzet, de sajnos a szélsőségek, negatív irányba vihetik az embereket. Például: A szülők vegák, semmi hús, így a gyermekeik sem esznek húst, amivel nincs baj, ha a fehérjét más forrásból pótolják. A gond akkor kezdődik, ha egyirányú étrendet követnek, és nem tesznek eleget a biológiai szükségleteiknek, ezért hiányállapotok lépnek fel. Egy másik szélsőséges példa, pont az előző ellentétje: A szülők kizárólag hagyományos ételeket esznek, holott tudják magas a koleszterin szintjük és cukorbetegek is. Gyermekeik is hasonló gondokkal küzdenek és járulékos betegségként megjelenik náluk az étel és pollen allergia keveréke, és ami tovább súlyosbítja állapotukat, hogy nem diétáznak, nem figyelnek az étrendjükre, hiszen nem látnak követendő mintát szüleiktől.
„Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem egyben a külső és belső környezettel kialakult testi, lelki egyensúly, ami ugyanakkor az ember testi-szellemi és társadalmi jólétét jelenti. Ennek az állapotnak a fenntartása csak aktív egészségtudatos magatartással lehetséges, amiért a romló környezeti feltételek miatt egyre többet kell tenni.” Tompa Anna
Számos pedagógiai kutatás és tanulmány mutatta ki, hogy a szülői minta a legmeghatározóbb a gyermekek életviteli szokásainak kialakításában, ezért érdemes nagy hangsúlyt helyezni a példaértékű étrend követésével. Ezt a tényt megerősítik azon biológiai kutatások, és dietetikusok is, akik a kiegyensúlyozott étrendet javasolják, melynek alapja a folyadék. A vizet, teát….a gabona, majd a gyümik és a zöldségek követik. Végül húsok és tejtermékek találhatók a piramisban, melynek a csúcsán a zsírok, olajok és édességek csücsülnek.
A tested egy templom
A tested egy templom, bánj hát vele figyelmesen. Zárj ki minden káros, egészségtelen, „E”vel teli készételt javasolja a dietetikus. Ügyelj a vitaminokra, azok felszívódására. Igyál, amennyi beléd fér, no nem alkoholt, hanem vizet, gyümilevet, zöldséglevet, teát. Vigyázz belső flórádra, ne légy savas, ezért kerüld a savas ételeket, gondolok itt a szénsavas üdítőkre, sörre, alkoholra, cukorral teli édességekre, zsíros ételekre. Legnagyobb ellenséged a finomított cukor, ezért helyettesítsd Xilittel vagy Eritriollal. A fehér liszt is inkább betegít, így javasolt minden más: barnaliszt, riszliszt, hajdinaliszt, tönkölyliszt, rozsliszt, kukoricaliszt…nagyon, nagy a választási lehetősége. A zsiradékok közül, az olívaolaj, a szőlőolaj és a rizsolaj csodákra képes. Elő hát a serpenyővel, mert ha magad készíted ételed egészségesebb leszel, és olcsóbban is megúszod.
„Kétségtelen, hogy sokan késsel-villával ássák saját sírjukat. A társadalom nagy része többé már nem a szegénységtől szenved. Ellenkezőleg: a nyugati világ betegségeinek nagy részét az okozza, hogy túl sokat eszünk, nem pedig túl keveset, és ráadásul nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk.” Patrick Holford
Boldogító ételek
A boldogság választható állapot, akárcsak az egészség. Mindkét esetben egy a közös: elhatározás szükségeltetik hozzá. Minden ember számára ott a lehetőség, hogy döntsön és egészségesen, boldogan éljen. A boldogító ételek, egészségesek is, támogatnak minket céljaink elérésében.
De mitől is boldogítanak minket egyes ételek?
Tudtátok, hogy bélrendszerünkön keresztül igenis lehet javítani a közérzetünkön?
A boldogító ételek fogyasztásának hatására endorfin, szerotonin és dopamin hormonok termelődnek az emberi szervezetben, melyektől jobb lesz a közérzetünk, elkerül a depresszió, a fáradtság és örömmel, erővel teliek leszünk.
Most nézzük, melyek is ezek az ételek:
Ki ne hallott volna már a csokoládé endorfin turbósító hatásáról. Azt tudtátok, hogy a füstöl ételek, az érett és lágy sajtok, az élesztős kaják, a joghurtfélék és a vörösbor is jótékony az endorfin termelődésre? Úgyhogy hajra, együnk finomat és jót, de csínján a mennyiséggel. Lehet nassolni a szőlőt, fini sajttal – kicsibe – hisz a franciák is tudják, mitől lesznek boldogokJ A szerotonin előállítása nem egyszerű, mivel az agyunknak a magas szerotoninszint fenntartásához olyan élelemre van szüksége, amely gazdag a tryptophan nevű aminosavban. Tryptophant az emberi szervezet nem tudja megalkotni, itt jön a képbe: a parmezán sajt, ementáli sajt, kesudió, földimogyoró, búzacsíra, búzapehely, zabpehely, mogyoró, sovány túró, hántolatlan rizs, datolya, füge, banán, avokádó, melyek fokozzák a hormon termelődését. „Az ember fizikuma annak függvénye, hogy mit fogyaszt, ahogy az üzemanyag meghatározza a motor járását.” Tahi-Tóth László
A dopamint a szervezetünk állítja elő: alvás, sex és sport közben. Szóval: Hajrá! A tevékenységek magukért beszélnek J Meg is értem miért nem tudjuk kívülről táplálni ezt a hormont.
Boldogságban az ételed, ételedben a boldogságod
Nem mindegy! Amikor boldogságban az ételed, akkor egészséges és boldogsághormonokat termelő ételekről beszélünk. Ha az ételedben a boldogság, akkor kizárólag csak az ételben keresed boldogságod forrását. Ami nem ideális megoldás, mert ez átfordulhat egy mértéktelen evészetbe, ami sajnos csak a visszájára fordítja a helyzetet. Mondok egy példát: A csoki kiváló endorfin termelő, de ha túl sokat eszünk belőle tuti meglátszik majd testünk kontúrvonalán, és még lelkileg is megvisel a plusz kiló tudata, látványa. Szóval summa summarum, a boldogság megtalálására nem egyedüli megoldás a boldogító ételek fogyasztása. Lelkünket is táplálni kell, örömteli eseményekkel, önkéntes munkával, játék gyermekeinkkel, flow élményekkel, boldog emberekkel, változatos tettekkel, mert a változás gyönyörködtet, csak a komfortzónából való kiszakadás a módja.
Az igazi boldogság az, amikor észre sem vesszük; olyan, mint az egészség, a tiszta víz, a szép táj, a nevető csecsemő, egy szelíd, jó szándékú mosoly… A boldogság: természetes.
Müller Péter